Български диригент и композитор прави световна премиера на авторска симфония за България

3145
Български диригент и композитор прави световна премиера на авторска симфония за България

На 19 май в зала “България” ще се проведе грандиозен концерт на Симфоничен оркестър и женския хор на БНР. С концерта българинът Виктор Илиев ще представи за първи път на родна сцена авторско произведение и ще направи своята световна премиера на творбата Sidewalk Vortex ( Тротоарен вихър), заедно с оркестър от 90 инструменталисти.

Виктор Илиев е диригент и композитор, който живее и твори в Германия (Берлин). В последните години негови произведения са изпълнявани в Берлин, Прага, Люксембург, Париж, Москва,Сибиу, Брюксел, и други европейски градове. Младият композитор създава произведението си специално за Симфоничния оркестър на БНР, един от водещите оркестри в музикалната култура на България и в общността на европейските радиоформации. СО на БНР активно участва в международния обмен на БНР със студийни записи и концерти, предавани директно в ефир за милионна европейска аудитория.

Мила Георгиева отменя концерта си в "Европейски музикален фестивал" 2017

Чаровната наша цигуларка Мила Георгиева отменя концерта си в Европейския музикален фестивал през тази година, заради счупване на ръката...

В Sidewalk Vortex (Тротоарен вихър), Виктор Илиев пресъзда актуалния образ на българската действителност такава, каквато я преживява самият той. От една страна композиторът поставя гордостта на българина и тясната му връзка с фолклора във всичките му измерения - поп фолк, фолклорни традиции и обичаи, народни танци и т.н. От друга страна е т.нар. американизиране на интересите и ценностната система на съвременния българин - от консуматорския начин на живот, през поп-културата, до TV шоутата, храната и т.н. Поради тази причина произведението му смесва народни мотиви с теми в стил американски минимализъм. Живял почти целия си съзнателен живот на Запад, Виктор не спестява и критиката си към липсата на култура за движение по улиците на пешеходци и шофьори в страната ни, което белязва и заглавието на произведението му.

Концертът ще представи и произведението „Сирени“ на Клод Дебюси, бащата на импресионизма в музиката. То е едно от трите ноктюрни за оркестър и представя сцена от митологията, в която със своите песни сирените примамват минаващите наблизо кораби към скалите, където те се разбиват и моряците намират смъртта си. Когато Одисей минава покрай тях, казава на всички моряци да сложат восък в ушите си, за да не чуват омайните им песни, а той самият, изкушен от любопитство да ги чуе, заповядва да го вържат на мачтата. Когато обаче чува песните на сирените, дълго умолява моряците да го отвържат. В това произведение ще се присъедини и женският състав от хóра на БНР.

Концертът ще завърши с легендарното произведение на Мусоргски: "Kартини от една изложба", което обрисува музикален портрет на всяка една от 10-те картини на художника Виктор Хартман. Различните картини варират от виртуозна до медитативна музика и включват имена като "Градините Тюилери", "Къщичката на кокоши крака на Баба Яга", "Римските Катакомби", както и "Голямата порта на Киев". Произведението е написано първоначално като виртуозна пиеса за соло пиано. По-късно френският композитор Морис Равел прави оркестрация за голям симфоничен оркестър със соло на тромпет.

Концертът ще бъде дирижиран от Виктор Илиев и ще се проведе на 19 май (петък) в зала България от 19:30 ч.

Джъстин Бийбър настоява да яде само ястия, кръстени на негови песни

Индийски журналист публикува в "Туитър" т.нар. "райдър" на Джъстин Бийбър - допълнението към договора за концерт, в която са описани ли...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com