Модерна класика за двама

За ценителите на съвременните композитори е следващият концерт от Европейския музикален фестивал
13 апр 2008 13:05,
Модерна класика за двама
На 14 април към Eвгения-Мария Попова ще се присъедини Атанас Атанасов. Снимка: Кантус Фирмус

За ценителите на съвременните композитори е следващият концерт от Европейския музикален фестивал.

Той ще се състои на 14 април, 19:30 часа в камерна зала „България, където ще можем да чуем цигуларката Евгения Мария-Попова и пианиста Атанас Атанасов.

Двамата ще представят петата част от цикъла „Con pianoforte”, която съдържа цигулкови концерти от 20-ти век, в които оркестровата партия се изпълнява от пиано. Този амбициозен проект включва Първи и Втори концерт от Карол Шимановски и концерта „В памет на един ангел” от Алан Берг.

Eвгения-Мария Попова изнася първия си самостоятелен концерт на деветгодишна възраст. На дванайсетгодишна възраст тя вече свири със Софийската филхармония, под диригенството на Добрин Петков.

Висшето си образование и специализация, Попова завършва през 1981 в Московската консерватория. След спечелването на престижни награди от международните конкурси "Жак Тибо","Карл Флеш" и Монреал, цигуларката започва активна концертна дейност.

Гастролира с голям успех в повече от 30 страни от цял свят, в най-големите концертни зали на Лондон, Москва, Берлин, Париж, Петербург, Йерусалим и др.

Eвгения-Мария Попова е професор в Държавната музикална академия “П. Владигеров”, гост-професор е на Университета в Сао Пауло и постоянен гост на много международни музикални фестивали.

Атанас Атанасов е роден през 1952 година. Завършил е Държавната музикална академия в София със специалности пиано и композиция. Участвувал е в различни международни курсове за интерпретация на музика за пиано, чембало и орган.

Носител е на награди от национални и международни клавирни конкурси. Понастоящем е професор по композиция и клавирен съпровод в Музикалната академия в София и декан на инструменталния факултет.

Участва активно в концертния живот като композитор, пианист и камерен изпълнител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание